26 augusti 2014

Bygg en låda!

Så var det dags att dra igång lite pyssel igen.
Jag som älskar hösten är glad över den tid som kommer nu. Jag gillar mörka kvällar med massor av ljus inne och den friska råa luften ute.
Så jag funderade på att göra ett gäng med ljuslyktor i olika material och färger men längtan efter att bygga något tog över, så den här gången bjuds det på ett lådbygge.
Gamla lådor har ju varit inne länge men jag ledsnar inte på dom. Men bor man inte bredvid en lada fylld med guldklimpar eller fyndar på loppis så kan man snickra ihop en egen och låtsas att den fraktat äpplen eller agerat mjölkback i en herrans massa år.
Sen går dom att använda till det mesta. Vedlåda, en fin inredningsdetalj att förvara kuddar och filtar i, eller som jag, förvara pysselgrejer i. Men den duger minst lika bra att använda som en helt vanlig låda/back till förvaring av krafs. Men väl värd att stå framme när man ändå byggt den själv!
Lycka till med ditt bygge!

 Du behöver: ytterpanel 22*70 mm - 6 st bitar á 60 cm, 4 st bitar á 40 cm, trekantslist 4 st á 23 cm,  träskruv, skruvdragare, tumstock, masonitskiva (4 mm 60*44 cm), bets, pensel (ev slippapper) och som vanligt lusten och viljan att lyckas!

 Börja med att skruva fast de korta bitarna på en av trekantslisterna. Mellanrummet mellan bitarna mäter 2 cm.
(Trekantslisten ska inte gå ändå upp till lådans överkant)
Skruva en skruv i varje bit och gör sedan samma sak på andra sidan. Du kan behöva justera plankorna för att få dom helt raka och det går mindre bra om du skruvat fast dom med två skruvar. När allt ligger på sin plats skruvar du i övriga skruvar.
I överst biten sätter du enbart en skruv eftersom trekantslisten inte går ända upp.

Skruva på samma sätt fast de långa bitarna. Dessa hamnar på ”utsidan” av de korta bitarna.

Vänd lådan upp och ner och lägg på masonitskivan. Sätt en skruv mot hörnet på ena sidan (se till att inte skruva ”skruv i skruv” mot dom skruvar du redan satt på plats i själva lådan.) Se till att skivan ligger rakt och skruva sedan fast nästa skruv på hörnet snett mitt emot. Fortsätt sen att sätta skruvar runt om lådan.

Slipa ev med slippapper på insidan av lådan. Betsa sedan träet. Jag använde oljebets för inomhusbruk, järnvitriol.


Låt betsen torka. Ställ på plats och ”pynta”

5 kommentarer:

Jenny sa...

Vad roligt att se dig igen! Vilken snygg låda, jag har trevligt nog en vind jag kan gå ut och hämta ett och annat på, den dag de tar slut så kanske jag ger mig på att snickra en egen.

Kram,
Jenny

Anonym sa...

Vad kul att se dig igen! :)
Nu blev jag lite sugen på att bygga vedförvaring.... Har inte hittat någon som passar. Iofs har vi inte ens huggit veden än.. ;)

Kram Nina

Anonym sa...

Vilken snygg låda, perfekt att ha grejer i... Skulle passa här till att ha barnbarnens leksaker i.
Kram Birgitta

Emilia Lindahl sa...

Hej,
Vad för sorts träskruv använde du? Speciellt vill jag veta längden xD

Anonym sa...

Emilia! Har inte din mail, provar svara här.
Träskruv 30 mm ;)